ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ψυχοθεραπεία Δια Ζώσης & Online
«Η ψυχική υγεία είναι ένα ανεκτίμητο αγαθό, που κατακτιέται μέσω της ψυχοθεραπείας και διατηρείται με την ισορροπία στη σκέψη, την αυτογνωσία και την ανακάλυψη νοήματος στη ζωή»
Η ψυχολόγος Σοφία Σιδηροπούλου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, σας περιμένει στο Balance Mind, για υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Το γραφείο της παρέχει ένα άνετο και φιλόξενο περιβάλλον, ιδανικό για τη θεραπευτική διαδικασία.
Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας Δια Ζώσης & Online
«Ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης, για να δημιουργήσετε τη ζωή που σας αξίζει»
-
Δυαδική Ψυχοθεραπεία δια ζώσης και online
Τι είναι η δυαδική ψυχοθεραπεία
Η δυαδική ψυχοθεραπεία αποτελεί μια μοναδική συνάντηση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Πρόκειται για έναν ασφαλή και υποστηρικτικό «χώρο», αφιερωμένο αποκλειστικά σε εσάς, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Μαζί με τον θεραπευτή σας, συνεργάζεστε για τη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης, μέσα από την οποία θα διερευνήσετε και θα αντιμετωπίσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στην αναγνώριση, κατανόηση και επεξεργασία των συναισθημάτων σας, ανοίγοντας το δρόμο για ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή σας!
Τα οφέλη της δυαδικής ψυχοθεραπείας
Η ψυχοθεραπεία σάς βοηθά να εξερευνήσετε τις ρίζες των προβλημάτων και των συμπτωμάτων που σας δυσκολεύουν. Παράλληλα, σας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε νέες πτυχές του εαυτού σας και να αναπτύξετε δεξιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων της ζωής. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να σας οδηγήσει σε βαθύτερη αυτογνωσία και ουσιαστική προσωπική ανάπτυξη.
Η διαδικασία της δυαδικής ψυχοθεραπείας
Η διαδικασία ξεκινά με μια αρχική συνάντηση, όπου συζητάμε τα ζητήματα που σας απασχολούν και τις ανάγκες σας. Σας παρέχουμε έναν ασφαλή χώρο, όπου μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας, κάτι που συχνά προσφέρει άμεση ανακούφιση. Στη συνέχεια, κάθε συνεδρία εστιάζει στη βαθύτερη διερεύνηση των αιτίων των προβλημάτων, καθώς και των αντιλήψεων ή συμπεριφορών που μπορεί να τα συντηρούν. Καθώς προχωρά η θεραπεία, προκύπτουν σημαντικές συνειδητοποιήσεις που οδηγούν σε ουσιαστικές αλλαγές. Με τη βοήθεια του θεραπευτή, μπορείτε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.
Γιατί να κάνω δυαδική ψυχοθεραπεία
Εάν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας, αν αισθάνεστε ότι δεν σας κατανοούν οι γύρω σας ή αν χρειάζεστε μεγαλύτερη κατανόηση των σκέψεων, συναισθημάτων ή συμπεριφορών σας, τότε η δυαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να σας ωφελήσει σημαντικά. Επιπλέον, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να ενισχύσετε την προσωπική σας ανάπτυξη. Απευθύνεται σε κάθε άτομο που επιθυμεί να επενδύσει στην αυτοβελτίωση και στην ψυχική του ισορροπία.
Ποιες δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας θεμάτων ψυχικής υγείας, όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, προβλήματα προσωπικότητας και άλλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί συνδυασμός με φαρμακευτική αγωγή ή συμμετοχή σε ομαδικές συνεδρίες. Όποια και αν είναι η δυσκολία που σας φέρνει κοντά μου, η προσέγγισή μου στο Balance Mind χαρακτηρίζεται από απόλυτο σεβασμό, κατανόηση και αφοσίωση στις ανάγκες σας!
-
Ομαδική Ψυχοθεραπεία δια ζώσης και online
Τι είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία
Η ομαδική ψυχοθεραπεία και η ομαδική ανάλυση αποτελούν μια σύγχρονη και διαρκώς εξελισσόμενη μορφή ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης. Σε αυτή τη διαδικασία συναντώνται ομάδες ανθρώπων -συνήθως 5 έως 8 άτομα– οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις στη ζωή τους. Παρόλο που τα προβλήματα που τους απασχολούν μπορεί να διαφέρουν, όλοι έχουν έναν κοινό στόχο: την αναζήτηση λύσεων και την προσωπική ανάπτυξη. Η δυναμική της ομάδας επιτρέπει στους συμμετέχοντες να μοιραστούν εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αμοιβαίας κατανόησης και οικειότητας.
Τα οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας
Η συμμετοχή σε μια θεραπευτική ομάδα προσφέρει τη δυνατότητα να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα απόλυτα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη, προκύπτουν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή σας. Αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν στη βελτίωση της προσωπικότητάς σας, στην απομάκρυνση από δυσλειτουργικά μοτίβα και συμπτώματα, και στη γενικότερη ενίσχυση της ποιότητας ζωής σας. Η θεραπευτική ομάδα λειτουργεί σαν ένας «μικρόκοσμος» που αντικατοπτρίζει την ευρύτερη κοινωνία, επιτρέποντάς σας να ανακαλύψετε πτυχές του εαυτού σας μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους.
Η διαδικασία της ομαδικής ψυχοθεραπείας
Η ένταξη στην ομαδική θεραπεία δεν είναι άμεση. Συνήθως, η διαδικασία ξεκινά με δυαδικές συνεδρίες, όπου ο θεραπευόμενος κάνει τα πρώτα του βήματα. Μόλις επιτευχθεί η κατάλληλη προετοιμασία, μπορεί να του προταθεί η συμμετοχή σε ομάδα. Στον πυρήνα της θεραπείας βρίσκεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών. Η ανταλλαγή εμπειριών, η ανοιχτή επικοινωνία και η αμοιβαία υποστήριξη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ουσιαστική και αποτελεσματική πρόοδο. Όσο πιο ειλικρινής και βαθιά είναι αυτή η αλληλεπίδραση, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδρασή της στη θεραπευτική διαδικασία.
Γιατί να κάνω ομαδική ψυχοθεραπεία
Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ψυχικής υγείας. Από ψυχοσωματικά προβλήματα μέχρι δυσκολίες στις σχέσεις και θέματα προσωπικότητας, αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά ευέλικτη και προσαρμοστική. Εάν αναζητάτε μια θεραπευτική προσέγγιση που συνδυάζει την προσωπική ανάπτυξη με τη δύναμη της ομαδικής υποστήριξης, τότε η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει την κατάλληλη επιλογή για εσάς.
-
Προβλήματα Σχέσεων
Τι είναι «προβλήματα σχέσεων» και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας
Στη ζωή μας, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες στις σχέσεις μας, είτε αυτές αφορούν την οικογένεια είτε τους φίλους/τους συντρόφους/τους συναδέλφους μας. Αλλά τι εννοούμε πραγματικά όταν μιλάμε για «προβλήματα στις σχέσεις»;
Τα προβλήματα αυτά συχνά πηγάζουν από δυσκολίες στην κατανόηση του άλλου ή στην αποτελεσματική επικοινωνία. Είναι ζητήματα που αφορούν την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία, και εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους:
- Στην οικογένεια: Ένα παιδί μπορεί να θεωρεί ότι η αυστηρότητα ενός γονέα είναι απόρριψη, ενώ ο γονέας μπορεί να νιώθει ότι το παιδί του δεν υπακούει εσκεμμένα.
- Στην καθημερινότητα: Τα μέλη μιας οικογένειας δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στον προγραμματισμό π.χ. των Χριστουγέννων, επειδή ο καθένας προσπαθεί να επιβάλλει τη δική του άποψη.
- Στον επαγγελματικό χώρο: Ένας εργαζόμενος μπορεί να φτάσει στο σημείο να παραιτηθεί λόγω ανεπίλυτων συγκρούσεων με συναδέλφους, νιώθοντας ότι η γνώμη του δεν ακούγεται.
Τα προβλήματα στις σχέσεις μπορούν να αναγνωριστούν ως προβλήματα επικοινωνίας. Όσο πιο ουσιαστική και ξεκάθαρη είναι η επικοινωνία μας, τόσο μειώνονται οι δυσκολίες και οι παρεξηγήσεις στις σχέσεις μας. Αυτή η βελτίωση δεν είναι μόνο η αρχή της επίλυσης, αλλά και το πρώτο βήμα προς μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.
Η σημασία της ψυχοθεραπείας στη βελτίωση των σχέσεων
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στις σχέσεις μας. Μέσα από αυτήν, αρχίζουμε να κατανοούμε βαθύτερα τον εαυτό μας, τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους και τους λόγους που δημιουργούν εμπόδια στην επικοινωνία μας.
Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, αποκτούμε επίγνωση των μοτίβων που επηρεάζουν τις σχέσεις μας και μαθαίνουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές συχνά έχουν ορατά αποτελέσματα: οι γύρω μας παρατηρούν τη διαφορά και σχολιάζουν θετικά την αλλαγή μας. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε φαινομενικά μικρές, αλλά ουσιαστικές μετατοπίσεις στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε:
- Κατανοούμε ότι η συνεχής υποχώρηση για να μη χάσουμε τους άλλους δεν οδηγεί στην αληθινή σύνδεση.
- Διαπιστώνουμε ότι η ειλικρινής έκφραση των συναισθημάτων μας δεν μας κάνει λιγότερο αγαπητούς.
- Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε την επιθετικότητα και το θυμό με τρόπους που ενισχύουν, αντί να καταστρέφουν, τις σχέσεις μας.
Η δύναμη της ειλικρίνειας και της αυτογνωσίας
Ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι η ειλικρινής αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων μας. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε, πόσο μάλλον να εκφράσουμε, το θυμό ή την απογοήτευσή μας. Ωστόσο, η αναγνώριση των συναισθημάτων αποτελεί μια μορφή απελευθέρωσης.
Το επόμενο στάδιο είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αυτά τα συναισθήματα με τέτοιο τρόπο, που να προάγει τη σύνδεση, χωρίς να καταστρέφει την επικοινωνία.
Κάθε διαδρομή είναι μοναδική
Η πορεία προς τη βελτίωση των σχέσεων είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο. Αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης, όπου αναζητούμε βαθύτερα νοήματα και ικανοποίηση μέσα στις σχέσεις μας. Η ψυχοθεραπεία παρέχει τον ασφαλή χώρο, για να εξερευνήσουμε αυτές τις πτυχές και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους να σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας.
Οι αλλαγές που επιτυγχάνουμε στη θεραπεία δεν είναι απλώς σημαντικές για τις σχέσεις μας, αλλά και για την ευρύτερη εξέλιξή μας ως άτομα.
-
Συμβουλευτική Γονέων
Τι είναι η συμβουλευτική γονέων
Η συμβουλευτική γονέων είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών. Οι καθημερινές προκλήσεις στις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών μπορεί να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και εντάσεις. Συχνά, τα άλυτα ζητήματα στις σχέσεις των γονέων αποτελούν τη βάση για προβλήματα των παιδιών, ενώ άλλες φορές οι δυσκολίες των παιδιών δημιουργούν εντάσεις που επηρεάζουν τις σχέσεις των γονέων. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει, αποτελεσματικά, στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.
Πώς μπορεί να ωφελήσει η συμβουλευτική γονέων
Σήμερα, πολλοί γονείς αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ τους και με τα παιδιά τους. Μια αρμονική επικοινωνία όχι μόνο ενισχύει τις οικογενειακές σχέσεις, αλλά προσφέρει και πρότυπα προς μίμηση για τα παιδιά. Μέσα από τη συμβουλευτική γονέων, οι γονείς μαθαίνουν πώς να υιοθετούν υγιείς τρόπους επικοινωνίας και συμπεριφοράς, συμβάλλοντας στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας τόσο των παιδιών όσο και των ίδιων.
Παράλληλα, η συμβουλευτική γονέων παρέχει καθοδήγηση για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, όπως προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, απομάκρυνση, εσωστρέφεια), χαμηλές σχολικές επιδόσεις, ή ακόμα και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπως το πένθος ή η χρήση ουσιών. Η έγκαιρη παρέμβαση σε τέτοια προβλήματα μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση δυσκολιών, που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη δυναμική της οικογένειας στο σύνολό της.
Ποια είναι η διαδικασία της συμβουλευτικής γονέων
Η διαδικασία είναι απλή και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε οικογένειας. Ξεκινά με μια αρχική συνεδρία, όπου εξετάζονται τα θέματα που απασχολούν τους γονείς. Ανάλογα με τη φύση των ζητημάτων, ο ειδικός ψυχικής υγείας προτείνει την κατάλληλη προσέγγιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει είτε βραχυχρόνια θεραπεία είτε μακροχρόνια υποστήριξη, εάν οι δυσκολίες είναι πιο περίπλοκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κριθεί σκόπιμη η παραπομπή του παιδιού σε παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο.
Στη διάρκεια των συνεδριών, αναλύονται τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές που εμφανίζονται στην καθημερινότητα, ενώ παράλληλα αναζητούνται οι πιο κατάλληλες λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της οικογένειας.
Πότε είναι η συμβουλευτική γονέων κατάλληλη
Η απόφαση να αναζητήσει κάποιος τη βοήθεια ειδικού είναι μια πράξη ευθύνης και αγάπης. Κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις, και ο τρόπος διαχείρισης αυτών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη συνοχή και την ευημερία της. Στις μέρες μας, η έλλειψη εξειδικευμένης καθοδήγησης σε θέματα οικογενειακών κρίσεων μπορεί να οδηγήσει σε αδόκιμες πρακτικές, με αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά και τους γονείς.
Στόχος μου, στο Balance Mind, είναι να στηρίξω την οικογένεια και να ενισχυθεί η επικοινωνία, να προσφέρω πρακτικές λύσεις και να δώσω τα εφόδια που χρειάζονται οι γονείς, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν ισχυρές προσωπικότητες, γεμάτες δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση!
-
Συμβουλευτική Ζεύγους: Ενίσχυση της σχέσης σας
Τι είναι η συμβουλευτική ζεύγους
Η συμβουλευτική ζεύγους επικεντρώνεται στη διαχείριση μιας ποικιλίας προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι, από καθημερινές διαφωνίες έως βαθύτερες δυσκολίες στην επικοινωνία. Η συνύπαρξη δύο διαφορετικών προσωπικοτήτων και τρόπων σκέψης μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις, εμπόδια στην κατανόηση, ή και αμφιβολίες για τα κίνητρα του άλλου. Συχνά, οι δυσκολίες εμφανίζονται έντονα, όταν η αρχική φάση της σχέσης -γνωστή ως «μήνας του μέλιτος»- αρχίζει να υποχωρεί, θέτοντας τη σχέση σε δοκιμασία.
Η συμβουλευτική ζεύγους παρέχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο, για να εξερευνήσετε και να επεξεργαστείτε τις δυναμικές της σχέσης σας. Ο στόχος είναι να μετατρέψετε την ατομική οπτική σας για τα προβλήματα σε μια κοινή, διευκολύνοντας την κατανόηση και την αποδοχή. Παράλληλα, ενισχύεται η επικέντρωση στα συναισθήματα που σας φέρνουν πιο κοντά, ενώ μειώνονται οι συμπεριφορές που διαιωνίζουν τη σύγκρουση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, καλλιεργείτε εποικοδομητικές μορφές επικοινωνίας, αναγνωρίζοντας και αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία της σχέσης σας.
Πώς μπορεί να ωφελήσει η συμβουλευτική ζεύγους
Πολλά ζευγάρια καταφεύγουν στη συμβουλευτική, νιώθοντας άγχος ή απογοήτευση για το μέλλον της σχέσης τους. Παρότι μπορεί να φαντάζει ως η τελευταία λύση, η απόφαση να αναζητήσετε βοήθεια αντικατοπτρίζει την ελπίδα και τη διάθεση να εξετάσετε, αν η σχέση σας μπορεί να βελτιωθεί. Αυτή η πρωτοβουλία δηλώνει ότι βλέπετε δυνατότητες στη σύνδεσή σας, ακόμη κι αν αισθάνεστε πιεσμένοι από εντάσεις.
Στο πλαίσιο της συμβουλευτικής ζεύγους δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος, όπου μπορείτε να εκφράσετε συναισθήματα και σκέψεις χωρίς φόβο. Ο σύμβουλος διευκολύνει τη διαδικασία, παρέχοντας καθοδήγηση και εστιάζοντας στη βαθύτερη κατανόηση του ενός για τον άλλο. Καθώς προχωράτε, μαθαίνετε να ακούτε το σύντροφό σας με ειλικρίνεια, αποφεύγοντας προκαταλήψεις που ενισχύουν τις συγκρούσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πολλά ζευγάρια ανακαλύπτουν ξανά την αγάπη που μοιράζονται, εστιάζοντας στην αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου ως δύναμη και όχι ως εμπόδιο.
Ποια είναι η διαδικασία της συμβουλευτικής ζεύγους
Η πρώτη συνεδρία λειτουργεί ως έναρξη της διερεύνησης της σχέσης σας. Συνήθως διαρκεί περίπου 1,5 ώρα, δίνοντας την ευκαιρία και στα δύο μέλη να εκφράσουν τη δική τους οπτική για τα θέματα που αντιμετωπίζετε. Αρχικά προτείνονται τέσσερις συνεδρίες, ώστε να εξεταστεί η δυναμική της σχέσης, να τεθούν βασικές προτεραιότητες και να διαμορφωθεί το πλαίσιο της συμβουλευτικής συνεργασίας. Η διάρκεια της θεραπευτικής σχέσης διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες σας, με ορισμένα ζευγάρια να επεκτείνουν τη διαδικασία, για να σταθεροποιήσουν τα θετικά αποτελέσματα.
Πότε είναι η συμβουλευτική ζεύγους κατάλληλη
Ποτέ δεν είναι αργά να αναζητήσετε βοήθεια, ακόμα και αν οι δυσκολίες στη σχέση φαίνονται ανυπέρβλητες! Το γεγονός ότι αναλαμβάνετε την πρωτοβουλία να εξετάσετε τα προβλήματά σας, μέσω της συμβουλευτικής, είναι απόδειξη της θέλησής σας να βρείτε λύσεις και να επενδύσετε στη σχέση σας.
Με τη συμβουλευτική ζεύγους, η σχέση σας έχει την ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί, ενισχύοντας την κατανόηση, την αποδοχή και την αγάπη!
-
Συμβουλευτική Οικογένειας
Οικογενειακή θεραπεία
Η οικογενειακή θεραπεία είναι μια ολιστική προσέγγιση, που αφορά στην υποστήριξη ολόκληρης της οικογένειας ως συνόλου, αντί της μεμονωμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων κάθε μέλους.
Πότε είναι σκόπιμο να επιλέξει μια οικογένεια τη θεραπεία ως ομάδα και όχι ατομικά:
- Όταν παρατηρούνται κατηγορίες μεταξύ των μελών, ιδίως προς ένα συγκεκριμένο άτομο.
- Όταν εμφανίζονται σωματικά ή ψυχοσωματικά συμπτώματα σε ένα ή περισσότερα μέλη.
- Όταν υπάρχει επιθετική συμπεριφορά, είτε ψυχολογική είτε σωματική, που εκδηλώνεται άμεσα ή έμμεσα.
Αυτές οι συνθήκες είναι συχνές αιτίες, που οδηγούν οικογένειες να αναζητήσουν βοήθεια. Παρόλο που οι ομαδικές θεραπείες ενδέχεται να είναι δύσκολες λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών να συμμετάσχουν, υπάρχει μια διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική. Συνήθως, στο Balance Mind, ξεκινώ με ατομικές συναντήσεις για κάθε μέλος, ώστε να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυναμικές που ενδεχομένως δεν είναι εμφανείς. Αυτή η φάση προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για εξατομικευμένη προσέγγιση.
Ακολουθεί η δημιουργία ενός θεραπευτικού πλαισίου που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του κάθε ατόμου αλλά, κυρίως, δίνει χώρο στην κοινή ανάγκη της οικογένειας ως ομάδας. Το επίκεντρο είναι να αναδειχθεί η συλλογική επιθυμία για αρμονική συνύπαρξη και να προαχθεί μια πιο υγιής δυναμική στη σχέση μεταξύ των μελών.
Εξειδικευμένες θεραπευτικές επιλογές
Δεν είναι όλες οι οικογένειες κατάλληλες για ομαδική θεραπεία. Σε περιπτώσεις όπου η συνύπαρξη είναι δύσκολη λόγω σοβαρών ζητημάτων, όπως ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, προτείνω εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ωφέλιμο να ξεκινήσουν οι γονείς με μια θεραπεία ζευγαριού, ιδιαίτερα όταν η σχέση τους επηρεάζει τη δυναμική της οικογένειας.
Είναι συνηθισμένο οι γονείς να πιστεύουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα παιδιά, ενώ συχνά η πραγματική αιτία βρίσκεται στη δική τους σχέση. Όταν οι γονείς επιλύουν τις μεταξύ τους δυσκολίες, τα παιδιά συνήθως ανταποκρίνονται θετικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία ζευγαριού βοηθά στην ενίσχυση της ενότητας και της συνεννόησης μεταξύ των γονέων, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις.
Πότε είναι η οικογενειακή θεραπεία κατάλληλη
Η απόφαση να επισκεφθεί κάποιος έναν ειδικό ψυχικής υγείας δεν είναι πάντα εύκολη. Πολλοί απευθύνονται για βοήθεια, μόνο, όταν τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Ωστόσο, συνιστάται να ζητήσετε υποστήριξη, όταν παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια ότι "κάτι δεν πάει καλά". Αυτή η αίσθηση, ακόμα και αν δεν είναι σαφής, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας.
Ξεκινώντας με μια ατομική συνεδρία, ο θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την κατάσταση και, αν χρειαστεί, να προτείνει μια οικογενειακή προσέγγιση. Αν και η κατανόηση των προβλημάτων δεν είναι πάντα άμεση, η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επίλυση των θεμάτων.
-
Αγχώδεις Διαταραχές & Πανικός
Τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές
Οι αγχώδεις διαταραχές και οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ξεπερνώντας το 10%. Το άγχος αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για την επίτευξη στόχων, είτε αυτοί αφορούν στις σπουδές, είτε στην επαγγελματική και οικονομική μας ζωή. Ωστόσο, όταν το άγχος ξεφεύγει από τον έλεγχο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που, συχνά, δεν είναι άμεσα ορατά. Η εσωτερική ένταση μπορεί να εκδηλώνεται ως ανησυχία, φόβος, ή το αίσθημα ότι είμαστε "πάνω σε αναμμένα κάρβουνα". Άλλες φορές αισθανόμαστε "σφιγμένοι", είτε έτοιμοι για αντίδραση είτε παγιδευμένοι σε μια αίσθηση αδράνειας.
Αυτού του είδους οι καταστάσεις δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχική ισορροπία, αλλά μπορούν να έχουν και σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική υγεία, οδηγώντας σε ασθένειες. Η φράση «Το άγχος σκοτώνει» αντανακλά μια πραγματικότητα, καθώς οι επιπτώσεις του άγχους μπορεί να είναι καταστροφικές, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Ένα ακραίο αποτέλεσμα του άγχους είναι ο πανικός. Οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από έντονα συμπτώματα, όπως το αίσθημα πνιγμού, η αίσθηση επικείμενου κινδύνου ή θανάτου, η ταχυκαρδία, η έντονη εφίδρωση και άλλα. Συχνά αυτά τα συμπτώματα οδηγούν τους ανθρώπους σε ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες δεν αποκαλύπτουν κάποιο οργανικό πρόβλημα. Αυτό είναι το σημείο όπου πολλοί στρέφονται σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Παρότι τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά από τα συμπτώματα, δεν αποτελούν τη μακροπρόθεσμη λύση. Η συνεχής λήψη τους μπορεί να συνοδεύεται από παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους ή εξάρτηση, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αναζήτηση εναλλακτικών θεραπευτικών επιλογών.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία στις αγχώδεις διαταραχές
Οι αγχώδεις διαταραχές είναι καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν αποτελεσματικά μέσω της ψυχοθεραπείας.
Η ψυχοθεραπεία σάς βοηθά να αναγνωρίσετε τις ρίζες του άγχους σας και να κατανοήσετε τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τις πτυχές της προσωπικότητάς σας που συμβάλλουν στην εκδήλωση των συμπτωμάτων. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την αναγνώριση, την κατανόηση και την έκφραση του άγχους, δεξιότητες που θα κατακτήσετε κατά τη θεραπευτική πορεία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα συμπτώματα μειώνονται σταδιακά και σημαντικά.
Παράλληλα, η ψυχοθεραπεία εστιάζει στην αναζήτηση και την κατανόηση των τρόπων σκέψης, των στάσεων και των μοτίβων συμπεριφοράς που συμβάλλουν στη δημιουργία του άγχους. Αυτή η βαθύτερη κατανόηση όχι μόνο βοηθά στη θεραπεία, αλλά οδηγεί και στην προσωπική εξέλιξη.
Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να ξεπεραστούν. Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, μπορείτε να ανακαλύψετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, να ωριμάσετε, και να ζήσετε μια ζωή γεμάτη νόημα, αξίες και ικανοποιήσεις. Αν νιώθετε πως το άγχος επηρεάζει την καθημερινότητά σας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ουσιαστική αλλαγή.
-
Διαταραχές Προσωπικότητας
Διαταραχές Προσωπικότητας: Μια ανασκόπηση
Οι διαταραχές προσωπικότητας αποτελούν ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τόσο στην εσωτερική μας κατάσταση όσο και στις σχέσεις μας με τον κόσμο γύρω μας. Όλοι διαθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να σχετίζονται με διαταραχές προσωπικότητας, καθώς κανείς δεν είναι τέλειος. Ωστόσο, όταν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι έντονα, άκαμπτα και επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα και τις σχέσεις μας, τότε πρόκειται για μια πιο σοβαρή κατάσταση.
Πώς αναγνωρίζονται οι διαταραχές προσωπικότητας
Οι άνθρωποι με διαταραχές προσωπικότητας, συχνά, βρίσκονται παγιδευμένοι σε δυσλειτουργικές σχέσεις ή καταστάσεις. Μπορεί να αισθάνονται ένα ανυπόφορο κενό, να είναι υπερβολικά καχύποπτοι, να αναζητούν την τελειότητα σε βαθμό που τους εξαντλεί, ή να εξαρτώνται υπερβολικά από τους γύρω τους. Τέτοιες καταστάσεις συνήθως υποδηλώνουν την παρουσία κάποιας διαταραχής.
Συχνές κατηγορίες διαταραχών προσωπικότητας
Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών προσωπικότητας, μερικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν:
- Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας: Χαρακτηρίζεται από υπερβολική καχυποψία και δυσκολία στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.
- Μεταιχμιακή (Οριακή) Διαταραχή Προσωπικότητας: Εμφανίζει έντονη συναισθηματική αστάθεια, αίσθημα κενού και σχέσεις που αρχικά μοιάζουν ιδανικές, αλλά καταρρέουν.
- Ψυχαναγκαστική Διαταραχή Προσωπικότητας: Συνοδεύεται από έντονη ανάγκη για τελειότητα, έλεγχο και διαρκείς αμφιβολίες.
- Εξαρτητική Διαταραχή Προσωπικότητας: Εντοπίζεται μια έντονη ανάγκη για εξάρτηση από άλλους, με συχνή θυσία της προσωπικής αυτονομίας.
Οι συνέπειες στην καθημερινότητα
Οι διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής, τόσο για το άτομο που υποφέρει όσο και για τους ανθρώπους γύρω του. Εσωτερικά μπορεί να δημιουργείται αφόρητο άγχος, κατάθλιψη ή ακόμη και καταστάσεις αυτοκαταστροφικές, όπως η κατάχρηση ουσιών. Η συνεχής σύγκρουση με τις προσδοκίες των άλλων και η αδυναμία να αλλάξουν οδηγούν σε περισσότερη δυσφορία.
Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας
Η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των διαταραχών προσωπικότητας. Παρόλο που τα φάρμακα μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση, η ουσιαστική αλλαγή επιτυγχάνεται μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας. Μέσα από την ψυχοθεραπεία, τα άτομα καλούνται να:
- Αναγνωρίσουν τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές και σκέψεις τους.
- Εξερευνήσουν και να αποδεχτούν τα συναισθήματά τους.
- Εργαστούν για τη δημιουργία υγιών σχέσεων εμπιστοσύνης, αρχίζοντας από τη σχέση με το θεραπευτή.
Η θεραπευτική διαδικασία είναι απαιτητική, αλλά οι πρώτες ενδείξεις ανακούφισης μπορούν να εμφανιστούν μετά από λίγες συνεδρίες. Η πλήρης αποκατάσταση, ωστόσο, απαιτεί χρόνο, δέσμευση και επιμονή. Για όσους αναζητούν μια πιο ισορροπημένη ζωή, μακριά από τα βάρη που φέρνουν οι διαταραχές, η ψυχοθεραπεία αποτελεί την ιδανική λύση.
-
Κατάθλιψη & Διαταραχές Διάθεσης
Τι είναι η κατάθλιψη
Η κατάθλιψη αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ψυχολογικά προβλήματα της εποχής μας. Είναι μια διαταραχή που επηρεάζει βαθιά τη συναισθηματική κατάσταση και μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στη ζωή του ατόμου. Από τα μέσα του 20ού αιώνα, η κατάθλιψη έχει καταστεί μία από τις κυριότερες προκλήσεις της ψυχικής υγείας, αντικαθιστώντας το άγχος ως κυρίαρχο πρόβλημα.
Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν συχνά κακή διάθεση, αίσθημα δυστυχίας, έλλειψη ενέργειας, απογοήτευση και λύπη. Όταν αυτά τα συμπτώματα εξελιχθούν σε πιο σοβαρή μορφή, μπορούν να οδηγήσουν σε σκέψεις εκμηδενισμού, ακραία συναισθήματα απαξίωσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η παραμέληση αυτών των ενδείξεων ή η πεποίθηση ότι «θα περάσουν από μόνες τους» μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αν νιώθετε ότι βιώνετε καταθλιπτικά συμπτώματα, η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία στην κατάθλιψη
Η φαρμακευτική αγωγή είναι μια συνήθης επιλογή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς συχνά παρέχει γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: μέχρι πότε μπορεί κάποιος να βασίζεται, αποκλειστικά, σε φάρμακα; Αν η καθημερινότητα, οι σχέσεις και οι τρόποι διαχείρισης των δυσκολιών παραμείνουν αμετάβλητοι, τα συμπτώματα ενδέχεται να επανεμφανιστούν.
Η ψυχοθεραπεία, από την άλλη πλευρά, δεν περιορίζεται στην προσωρινή ανακούφιση. Στόχος της είναι η βαθιά και ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, το άτομο μαθαίνει νέους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, οικοδόμησης σχέσεων και νοηματοδότησης της ζωής του. Αυτές οι αλλαγές είναι το κλειδί για τη διαρκή ψυχική υγεία.
Για να ξεπεραστεί η κατάθλιψη, απαιτείται αλλαγή στον τρόπο που το άτομο αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τη ζωή του. Αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να προέλθει από τα φάρμακα ή από εξωτερικούς παράγοντες. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσωπική προσπάθεια, καθοδήγηση και συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Αν νιώθετε ότι σας απασχολεί η κατάθλιψη, η ψυχοθεραπεία είναι το εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αυτές τις αλλαγές και να βρείτε το δρόμο προς την ψυχική σας ισορροπία. Αυτό είναι το ουσιαστικό νόημα της θεραπευτικής διαδικασίας.
-
Ψυχοσωματικά Νοσήματα
Τι είναι τα ψυχοσωματικά νοσήματα
Τα ψυχοσωματικά νοσήματα αποτελούν πραγματικές ασθένειες, όπως η Ελκώδης Κολίτιδα, η Νόσος του Crohn, το Σκληρόδερμα, το Άσθμα, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, οι Δερματίτιδες, τα Αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και ο Καρκίνος θεωρείται από αρκετούς ειδικούς ότι σχετίζεται με ψυχοσωματικούς παράγοντες. Ο όρος «ψυχοσωματικά» αναφέρεται σε ασθένειες όπου παρατηρούνται σαφείς οργανικές ή λειτουργικές βλάβες. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που πάσχουν από ψυχοσωματικά νοσήματα βιώνουν πραγματικό και συχνά έντονο πόνο, χωρίς αυτό να αποτελεί προϊόν της φαντασίας τους.
Τα νοσήματα αυτά επηρεάζονται ή ακόμα και προκαλούνται από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι συνήθειες ζωής, το χρόνιο άγχος και η διαχείριση συναισθημάτων. Η εμφάνιση και εξέλιξή τους αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση μεταξύ του νευρικού συστήματος (π.χ. μεταιχμιακό σύστημα, υποθάλαμος, υπόφυση), των αδένων (όπως ο θυρεοειδής και τα επινεφρίδια) και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ωστόσο, για τον άνθρωπο που υποφέρει, η προτεραιότητα δεν είναι να κατανοήσει τους μηχανισμούς που συνδέουν το σώμα και την ψυχή. Αυτό που έχει σημασία είναι να μειωθεί ο πόνος και να επιστρέψει σε μια φυσιολογική, υγιή ζωή.
Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία στα ψυχοσωματικά νοσήματα
Οι πάσχοντες από ψυχοσωματικά νοσήματα συχνά ακολουθούν μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές, υποβάλλονται σε εξετάσεις και επεμβάσεις, αλλά σπάνια τους προτείνεται ψυχοθεραπεία. Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά την πρόοδο της επιστήμης, η ψυχοθεραπεία παραμελείται συχνά ως μέρος της θεραπείας αυτών των νοσημάτων.
Η ψυχοθεραπεία, όταν εφαρμόζεται σωστά, καλεί τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν σημαντικά ερωτήματα, όπως:
- Πώς επηρεάζει η συναισθηματική μου κατάσταση την ασθένειά μου;
- Μπορεί το χρόνιο άγχος να επιδεινώνει τη σωματική μου υγεία; Πώς μπορώ να το μειώσω;
- Μήπως η καταπίεση συναισθημάτων, όπως ο θυμός και η θλίψη, επιβαρύνει την κατάστασή μου;
- Υπάρχουν στοιχεία της προσωπικότητάς μου που επιδρούν στον τρόπο που αντιμετωπίζω τη ζωή και, ενδεχομένως, βλάπτουν την υγεία μου;
Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην κατανόηση της σύνδεσης ψυχής και σώματος και στην αλλαγή των στάσεων και συνηθειών ζωής, με στόχο την ψυχοσωματική ισορροπία και την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της υγείας.
Πότε είναι η ψυχοθεραπεία κατάλληλη
Εάν σας έχει διαγνωστεί ψυχοσωματικό νόσημα ή παρατηρείτε σχετικά συμπτώματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε, το πρώτο βήμα είναι μια συνάντηση με έναν ειδικό θεραπευτή εκπαιδευμένο στη διαχείριση ψυχοσωματικών ζητημάτων. Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας, θα διερευνήσετε:
- Την επίδραση του χρόνιου στρες στη σωματική σας υγεία.
- Το ρόλο της καταπίεσης των συναισθημάτων στη λειτουργία του οργανισμού σας.
- Το πώς η προσωπικότητα και οι στάσεις ζωής μπορεί να επηρεάζουν την υγεία σας.
Μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας θα αρχίσετε να παρατηρείτε θετικές αλλαγές, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας, τη διαχείριση των προβλημάτων και, πιθανόν, θα σας οδηγήσουν ακόμα και στην πλήρη ίαση της ασθένειας.
Επενδύοντας στην ψυχική σας υγεία, κάνετε το πιο σημαντικό βήμα για μια ζωή γεμάτη υγεία και ισορροπία.
-
Απώλεια & Πένθος
Ορισμός πένθους και απώλειας
Η απώλεια αναφέρεται στην εμπειρία που βιώνουμε όταν χάνουμε κάποιον ή κάτι που είχε μεγάλη σημασία για εμάς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τόσο έμψυχα όντα, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου λόγω θανάτου ή χωρισμού, όσο και άψυχα στοιχεία, όπως η απώλεια μιας εργασίας, χρημάτων, υποστήριξης, ή ακόμη και της καθημερινής μας ρουτίνας. Επίσης, η απώλεια μπορεί να προκύψει από την εμφάνιση μιας ασθένειας, καθώς επηρεάζει την αίσθηση της υγείας μας.
Το πένθος αποτελεί την ψυχική μας αντίδραση στην απώλεια και την προσπάθειά μας να την κατανοήσουμε και να την αποδεχτούμε. Κάθε άνθρωπος βιώνει το πένθος με μοναδικό τρόπο, αλλά υπάρχουν κοινά συναισθήματα, όπως η λύπη, η θλίψη και η ψυχική οδύνη. Οι συνέπειες του πένθους μπορεί να επηρεάσουν διάφορους τομείς της ζωής μας –ψυχολογικούς, σωματικούς, πνευματικούς, επαγγελματικούς ή κοινωνικούς. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από σωματικούς πόνους, ταχυκαρδίες και αίσθημα απόγνωσης, έως κοινωνική απομόνωση. Αν δεν επεξεργαστούμε επαρκώς την απώλεια, ενδέχεται να εμφανιστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως κατάθλιψη, άγχος, σωματικές διαταραχές, ή εξάρτηση από ουσίες.
Διαχείριση πένθους
Η υποστήριξη από το περιβάλλον μας είναι σημαντική, αλλά συχνά μπορεί να συνοδεύεται από φράσεις όπως «ξεπέρασέ το» ή «μη στεναχωριέσαι», που, αντί να βοηθούν, υποβαθμίζουν την εμπειρία μας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γύρω μας, ίσως, δεν ξέρουν πώς να μας στηρίξουν συναισθηματικά ή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη δική τους αμηχανία απέναντι στο πένθος.
Η διαδικασία του πένθους είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Η έκφραση των συναισθημάτων μας και η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς μπορούν να κάνουν τη διαχείριση της απώλειας πιο υποφερτή. Η επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό βήμα, για να προχωρήσουμε.
Τα στάδια του πένθους
Η Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος, διάσημη για την έρευνά της πάνω στο πένθος, περιγράφει πέντε στάδια που συχνά βιώνουν οι άνθρωποι μετά από μια απώλεια:
- Άρνηση: Το πρώτο σοκ μάς προστατεύει από την ένταση των συναισθημάτων.
- Θυμός: Ο πόνος εκδηλώνεται με θυμό, άλλοτε προς τρίτους, άλλοτε προς τον εαυτό μας.
- Διαπραγμάτευση: Αναζητούμε τρόπους να αλλάξουμε τη δύσκολη πραγματικότητα.
- Κατάθλιψη: Αναγνωρίζουμε την απώλεια σε βάθος, με έντονα συναισθήματα θλίψης.
- Αποδοχή: Σταδιακά προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα.
Τα στάδια αυτά δεν έχουν αυστηρή χρονική σειρά και διαφέρουν για τον κάθε άνθρωπο. Το πένθος θεωρείται ολοκληρωμένο, όταν μπορούμε να ζούμε με την ανάμνηση της απώλειας χωρίς να μας καταβάλλει ο πόνος.
Οδεύοντας προς την αποδοχή
Η διαχείριση του πένθους είναι μια επίπονη διαδικασία, που απαιτεί χρόνο και αυτοφροντίδα. Δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε, αλλά ότι μαθαίνουμε να ζούμε με την απώλεια, βρίσκοντας γαλήνη μέσα μας.